torsdag den 27. december 2012

Diverse #2: Vinden i birketræet
Uden for mit vindue kan jeg se vinden blæse igennem de lange, fine grene på et birketræ. Grenene hænger løst som langt sort hår, og tages med jævne mellemrum af den kolde luftstrøm, svajer lidt og finder så tilbage til den afslappede, hængende udgangsposition.

Træet er cirka et hus højt, og det har stået der længe. Nu er det bart, som træer jo er om vinteren (bortset fra de altid grønne nåletræer). Til forår får det igen sine blade, og når den lune vind da vil blæse igennem dets grene, vil de hviske og rasle på den karakteristiske måde, som birkeblade gør.

Så vil træet stå myndigt og påklædt frem til det bliver efterår, hvor det igen smider bladende og går vinteren nøgen i møde. Vinter som det er nu.

Mennesker, derimod, klæder sig tykkere og tykkere på, som året bliver koldere og dagene kortere, men træerne smider nonchalant deres blade, fuldstændig indifferente overfor kulden. På det punkt er træer virkeligt mennesker overlegne. Også det punkt.

For træer bliver også højere end mennesker. Træer bliver også ældre end mennesker. De er tilmed mere produktive end mennesker, selvom de ikke rører sig ud af flækken, men stoisk møder eksistensen på deres egen æstetiske måde: Træerne laver jo CO2 om til ilt, de giver brænde, eller materiale til at bygge huse og møbler af og huser mange fugle og dyr. Men det punkt, hvor træer i sandhed udmærker sig frem for mennesker er, at de ikke gør et nummer ud af at være noget særligt, og ikke har behov for at gøre opmærksom på sig selv. De er der bare, og passer sig selv.

Derfor har vi også alle mulige gode grunde til at antage, at træer er mere intelligente end mennesker er. De mest intelligente mennesker-, de fornemste eksemplarer af vores art, er nemlig dem, der er nået frem til, at livet ikke drejer sig om dem, og derfor ikke ser nogen udpræget grund til at skabe sig, for at andre skal lægge mærke til dem. De mest intelligente mennesker synes derimod at hvile i sig selv, og møde livet med en stilfærdig andagt. De mest intelligente mennesker holder sig fuldstændig uden for offentlighedens synsfelt, og mange af dem gør så lidt væsen af sig, at de endog selv kan komme i tvivl om, om de overhovedet eksisterer. Men det er som sagt kun de mest intelligente - og de hører i sandhed til et fåtal. For træerne derimod... for træer er denne måde at gebærde sig på i så høj grad reglen, at vi skal lede i fiktionen, hos Tolkien eller hos H.C. Andersen for at finde undtagelser.Det synes derfor heller ikke urimeligt at antage, at en højt udviklet hjerne - alle relative fordele til trods - væsentligt er en form for handikap. En art naturlig fejltagelse. Selvom vi mennesker for det meste er frygtelig stolte af vores hjerne, og priser os lykkelige for alle de utrolige ting som vores hjerne sætter os i stand til at gøre, såsom at misforstå hinanden, føre krig og spise med kniv og gaffel, så findes der nemlig intet argument for, at disse ting væsentligt skulle gøre os lykkeligere - eller bare bringe os mere i overensstemmelse med livet og gøre os bedre i stand til at værdsætte det. Tværtimod peger alting imod, at det der så tit og ofte kan gøre livet til en prøvelse eller endog en plage, netop skyldes vores raffinerede åndsevner, altså vores hjerne: Vi kan blive deprimerede, hade og foragte hinanden, spolere hinandens glæder, blive lede og kede af menneskeheden, begræde at livet ikke har et formål og tusindvis af andre ting, udelukkende fordi vi ulykkeligvis er dømte til at bære rundt på dette underlige krøllede organ i vores kranium.

Kigger vi nu på træerne ser vi, at de ikke har et eneste af disse problemer. Måske er det også derfor, at nogle træer bliver så gamle som de gør: Flere hundrede år. Vi mennesker må gennemsnitligt klare os med et par og halvfjerds - hvilket for det meste er godt det samme, da vi næppe kunne udholde at skulle trækkes med livet i flere århundreder oveni. Mange kan jo end ikke klare at være efterladt i fem minutter, uden at have noget at tage sig til, og tænk om man skulle udtjene mere end dobbelt så lang tid her på jorden end det i forvejen er tilfældet... Til sidst måtte vi alle ty til ting, som at følge med i Glamour, engagere os i politik eller læse filosofi, bare for at holde kedsomheden for døren.

Vi mennesker må og skal nemlig stimuleres. Og pga. vores kompleksitet affinder vi os kun meget nødigt med den simple fornøjelse bare at være til.

Hvis vi mennesker overhovedet minder det fjerneste om de noble træer, da er det således hverken de viise rødder, den standhaftige stamme eller den majæstatiske krone vi ligner. Det er snarere de flygtige blade, der, når omstændighederne er helt rigtige, gør deres mere eller mindre farvestrålende entré, reflektere en smule af sollyset, for til sidst at kaste sig melodramatisk mod jorden, når den bitre efterårsvind begynder at få ordentligt fat. Det er så slutningen på den historie.

Træet må altid gå bladløst ind i den mørke tid - hvilket sikkert også er bedst. For blade signalere et overskud-, en overstrømmende mæsken sig i livets varme og lys, men når lyset og varmen forsvinder bliver bladende til en latterlig overflødighed. Nu drejer det sig om vigtigere ting - at stå vinteren igennem. Når foråret så kommer kan der igen blive tid til udsmykning og den slags pjat. Men det må vi se på, når foråret kommer.

Sådan er træerne kloge nok til at handle, hvorfor de da heller ikke behøver at tænke over det.

Også her udviser træet altså større intelligens end mennesket: Den overflødige udsmykning kastes bort, når der ikke længere er midler til at bibeholde den slags ting. Men mennesker er ligesom bladene: Vi er selv en form for overflødighed, og derfor sætter de fleste af os da også direkte lighedstegn imellem, hvem vi selv er, og hvad vi udsmykker os med, hvilke ting vi vælger at omgive os med, hvad for nogle værdier og idéer vi har osv.

Vi kan ikke bare være - fordi vi mangler intelligens. Kun intelligente organismer kan i længden overleve - for intelligens er at kende forskel på det vigtige og det knapt så vigtige, her i livet. Derfor vil der stadig være træer, lang tid efter det sidste menneske har forladt dette liv.

Det har vinden i birketræet fortalt mig - og træer er ikke dumme nok til at lyve.Med venlig hilsen
Jakob-Jeshurun

Ingen kommentarer:

Send en kommentar